Canesten Kombi hüvelytabletta és krém TT 3x200mg

Canesten Kombi hüvelytabletta és krém TT 3x200mg

Canesten Kombi hüvelytabletta és krém TT 3x200mg

4.122 Ft

Egységár: 1.473 Ft / db

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot

Gyógyászati segégeszköz

EP kártya: Igen
Gyógyszer

Betegtájékoztató:Információk a felhasználó számára

 

Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém

(Canesten 200 mg hüvelytabletta és Canesten 10 mg/g krém)

klotrimazol

 

 

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerészeáltal elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

-                 Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplőinformációkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-                 További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

-                 Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

-                 Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém alkalmazása előtt

3.       Hogyan kell alkalmazni a Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém készítményt?

4.       Lehetséges mellékhatások

5.       Hogyan kell a Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém készítményt tárolni?

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém és milyen betegségek alkalmazható?

 

A Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém hatóanyaga a klotrimazol.

A hüvelytabletta a hüvely gombás fertőzésének és az ehhez kapcsolódó gyulladásnak a kezelésére alkalmas. Ezeket a fertőzéseket általában Candida elnevezésű gombafajok okozzák.

A krém a nőknél a szeméremtest és a körülötte levő területek gombás fertőzéseinek kezelésére,valamint a férfiaknál a makk- és a fityma bőrének élesztőgomba okozta gyulladásának kezelésére alkalmazható.

 

A hüvely gombás fertőzésének a tünetei: hüvelyviszketés, hüvelyi váladékozás (hüvely falát túrós lepedék borítja), hüvelyi érzékenység, irritáció és égő érzés,szeméremtest és szeméremajkak vörösek és duzzadtak lehetnek, viszketnek ésérzékennyé válnak.

 

Amennyiben Önnek más tünetei vannak, a készítmény alkalmazása előtt konzultáljon nőgyógyászával, mert lehetséges, hogy az Ön tüneteit nem gomba, hanem más kórokozó okozza.

 

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

 

2.       Tudnivalók a Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém alkalmazása előtt

 

Ne alkalmazza a Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém készítményt

-                 ha allergiás a klotrimazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek,vagy éppen súlyosbodnak. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, olyan betegségállhat a háttérben, amely orvosi kivizsgálást igényel.

A kezelés szükség esetén megismételhető, mindazonáltal a visszatérőfertőzések a háttérben meghúzódó betegségre utalhatnak, így ha a tünetek 2 hónapon belül visszatérnek, forduljon orvoshoz.

 

Amennyiben Önnél láz (38˚C vagy afeletti testhőmérséklet), alhasi fájdalom, hátfájdalom, kellemetlen szagúhüvelyváladék, hányinger, hüvelyvérzés és/vagy ehhez társuló vállfájdalom jelentkezik, fel kell keresnie a kezelőorvosát.

 

Fontos figyelmeztetések:

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

A gyógyszer ne kerüljön a szembe.

A gyógyszert nem szabad lenyelni.

 

A menstruáció alatt nem szabad a kezelést alkalmazni. A kezelést be kell fejezni a menstruáció kezdete előtt.

 

A kezelés alatt kerülni kell a tampon,hüvelyzuhany, spermaölő hatású készítmény vagy egyéb hüvelyi készítmény használatát.

 

A szexuális aktus kerülendő a kezelés alatt, mivel a partner is megfertőződhet.

 

A hüvelytabletta és a krém alkalmazásának ideje alatt csökkenhet a latex anyagúfogamzásgátló eszközök (gumióvszer, pesszárium) hatásossága és biztonságossága.Ez a hatás átmeneti és csak a kezelés időtartamára korlátozódik.

 

Gyermekek és serdülők

A Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém 18 éves kor alatt nem alkalmazható a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok hiánya miatt.

 

Egyéb gyógyszerek és a Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

 

Takrolimusz,szirolimusz

A hüvelyben alkalmazott klotrimazol és a szájonát alkalmazott takrolimusz és szirolimusz (immunszupresszáns szerek) együtt alkalmazva megemelkedett takrolimusz-, és szirolimusz szintet eredményezhet.Ebben az esetben körültekintő orvosi megfigyelés szükséges, és figyelni kell a takrolimusz- vagy szirolimusz‑túladagolás tüneteinek megjelenését.

 

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség

A készítmény rendeltetésszerű alkalmazása esetén a hatóanyagnak igen kis mennyisége szívódik fel, így nem valószínűsíthető az ártalmassága. Elővigyázatosságból azonban a klotrimazol alkalmazása a terhesség első három hónapjában kerülendő.

Terhesség alatt a hüvelytablettát applikátor nélkül kell használni!

 

Szoptatás

A rendelkezésre álló állatkísérletes adatok szerint a klotrimazol kiválasztódik az anyatejbe. A klotrimazollal történő kezelés során a szoptatást fel kell függeszteni.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszer nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

 

A Canesten krém cetil-sztearil alkoholt tartalmaz.

A cetil-sztearil alkohol helyi bőr reakciókat okozhat (pl. kontakt dermatitisz).

 

 

3.       Hogyan kell alkalmazni a Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém készítményt?

 

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

A készítmény ajánlott adagja:

Canesten 200 mg hüvelytabletta

Naponta egy hüvelytablettát kell este a hüvelybe vezetni 3 egymást követő napon keresztül.

 

A kezelés időtartama a gombás fertőzés mértékétől, a tünetek súlyosságától függ.Általában elég a három egymást követő napig tartó hüvelyi kezelés, melyet nem szabad megszakítani, illetve hamarabb befejezni.

Ha a tünetek több, mint 7 napig fennállnak, olyan betegség állhat a háttérben, amely orvosi kivizsgálást igényel.

A kezelőorvossal történt megbeszélés alapján a kezelés megismételhető, azonban a visszatérő fertőzések egy háttérben álló megbetegedést jelezhetnek. Amennyiben a tünetek 2 hónapon belül visszatérnek, orvoshoz kell fordulni.

 

Canesten 10 mg/g krém

A krémet naponta 2‑3 alkalommal vékony rétegben kell a fertőzött bőrterületre (nőknél a külső nemi szervektől a végbélnyílás felé,férfiaknál a makk és fityma területére) felvinni és finoman be kell dörzsölni. A kezelés időtartama általában 1‑2 hét.

Egy tenyérnyi területre általában elegendő egy kb. 0,5 cm hosszú krémcsík.

 

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél

A Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém 18 éves kor alatt nem alkalmazható a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok hiánya miatt.

 

Az alkalmazás módja:

Hüvelytabletta

A hüvelytablettát este lefekvés előtt, applikátor segítségével kell, amilyen mélyen csak lehet, a hüvelybe vezetni. Ez a leghatásosabban háton fekve, kisséfelhúzott lábakkal érhető el.

Terhesség alatt a hüvelytablettát applikátor nélkül kell használni.

 

A hüvelytabletta nedves közegben oldódik fel teljesen, nedvesség hiányában a feloldatlan darabok morzsálódva távozhatnak a hüvelyből. Ennek elkerüléseérdekében olyan mélyen fel kell vezetni a tablettát, amennyire lehetséges.

 

A szexuális partner egyidejű helyi kezelése is szükséges (pl. Canesten krémmel), amennyiben tüneteket (pl. viszketés, gyulladás) tapasztal.

 

Az applikátor használata:

 

1.   Húzzuk ki az applikátor végét (A) ütközésig. Helyezzük a hüvelytablettát az applikátorba (B) úgy, hogy a tabletta lekerekített oldala kb.félig kiálljon belőle. Az applikátor kerek végét (B) enyhén nyomjuk össze az ujjainkkal.

Canesten 0,5 Bild1

2.   A hüvelytablettát tartalmazó applikátort vezessük óvatosan, mélyen a hüvelybe (a legoptimálisabb felhelyezést fekvő helyzetben érjük el).

3.   Az applikátor végét óvatosan nyomjuk ütközésig; eközben a tabletta a hüvelybe kerül. Ezután távolítsuk el az applikátort.

4.   Az applikátort gondosan tisztítsuk meg meleg (nem forró) vízzel.

Capture2010

Hüvelytabletta alkalmazása applikátor nélkül:

 

Terhesség esetén applikátor nélkül kell használni!

 

Alapos kézmosás után fogjuk meg a hüvelytablettát és helyezzük a hüvelybe.

Capture2010

 

Ha elfelejtette alkalmazni a Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém készítményt

Amennyiben este elmarad a hüvelytabletta alkalmazása, akkor a következő reggel kell alkalmazni a folyamatosság biztosítása érdekében. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

 

Ha idő előtt abbahagyja a Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém alkalmazását

Ha a készítmény alkalmazását a fertőzés megszűnése előtt hagyja abba,tünetei visszatérhetnek.

 

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat,amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

A következő mellékhatások a klotrimazol forgalomba hozatalt követő vizsgálatainak során kerültek azonosításra. Mivel a felsorolt mellékhatások a populáció egy nem meghatározható részétől származó spontán jelentéseken alapulnak, így a gyakorisági kategóriák szerinti megbízható besorolásuk nem mindig lehetséges.

 

Immunrendszeri betegségek és tünetek

allergiás reakció(ájulás, alacsony vérnyomás, légzési nehézség, csalánkiütés).

 

A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek

hámlás a nemi szervek területén, viszketés, bőrkiütés, duzzanat,bőrvörösség, diszkomfort érzés, égő érzet, irritáció, kismedencei fájdalom,hüvelyvérzés

 

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek

hasi fájdalom

 

Mellékhatások bejelentése

 

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V.függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

 

5.       Hogyan kell a Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém készítményt tárolni?

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém készítményt. A lejárati idő az adott hónap utolsónapjára vonatkozik.

 

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém

-                 A készítmény hatóanyaga a klotrimazol.

200 mg mikronizált klotrimazolt tartalmaz hüvelytablettánként.

10 mg klotrimazolt tartalmaz 1 g krémben (200 mg tubusonként).

 

-                 Egyéb összetevők:

Canesten 200 mg hüvelytabletta

hipromellóz,vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kalcium-laktát-pentahidrát, tejsav,magnézium-sztearát, kroszpovidon, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz,laktóz-monohidrát

Canesten krém

benzil-alkohol,poliszorbát 60, szorbitán-sztearát, cetil-palmitát, cetil-sztearil-alkohol,oktil-dodekanol, tisztított víz.

 

Milyen a Canesten Kombi 200 mg hüvelytabletta és krém külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Canesten 200 mg hüvelytabletta:

Fehér színű, hosszúkás alakú,egyik végén lekerekített, másik végén szögletes, enyhén bikonvex, metszett élűtabletta, egyik oldalán mélynyomású "NR”, másik oldalán "BAYER” jelöléssel.

 

Canesten krém:

Homogén, fehér krém.

1 doboz tartalma: 3 db hüvelytabletta Al//Al buborékcsomagolásban, 1 db fehér PE/PP applikátor,20 g krém lyukasztóval ellátott, csavaros, PE kupakkal és alumínium membránnal lezárt, belső lakréteggel bevont, alumínium tubusba töltve és dobozban.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Bayer Hungária Kft.

1123 Budapest,

Alkotás u.50.

 

Gyártó

Bayer Pharma AG

51368 Leverkusen,

Németország

 

OGYI-T- 8110/02

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015. február

Top termékek

A termék a kosárba került!

A termék a kívánságlistára került!

az oldal tetejére